Cum se face săpunul natural

Rețeta săpun natural -CufărulCuDichiseli.ro

Când fac săpun natural fixez de la început așteptările: să fie emolient, fin și delicat sau scrub, să miroasă într-un anume fel sau inodor, să trateze o afecțiune a pielii sau pur și simplu doar relaxant.

În funcție de necesități stabilesc ingredientele și cantitățile.

Rețeta săpun natural la rece

Cantități și ingrediente pentru preparare săpun natural pentru copii

 • 100 grame ulei de ricin, emolient și nutritiv, antibacterian de excepție;

 • 300 grame ulei de palmier, curăță și dă fermitate săpunului;

 • 300 grame ulei de cocos, pentru spuma bogată;

 • 300 grame ulei de măsline, hidratant, ajută la regenerarea țesuturilor și reducerea inflamațiilor;

 • 365 ml lapte de capră, pentru conținutului de grăsimi benefice pielii;

 • 20 ml macerat de mușețel și gălbenele în ulei de măsline, pentru efectul cicatrizant, antiinflamator, antialergic;

 • 2 lingurițe miere, hidratează în profunzime și previne infecțiile. Pielea rămâne fină și catifelată datorită aminoacizilor și enzimelor numeroase pe care le conține acest produs natural minune. Mierea conține fructoză, glucoză, minerale (magneziu, potasiu, calciu, clor, sodiu, fier, sulf, cupru, zinc), vitamine (B1, B2, B3 și B5);

 • 20 ml ulei de cătină, conține vitamine și acizi grasi esențiali, o minune pentru păr, piele și unghii! În boabele de cătină se găsește o cantitate de 10 ori mai mare de vitamina C decât în portocale și cea mai mare concentrație de vitamina E dintre toate fructele;

 • 145 grame hidroxid de sodiu puritate 99%

Produsele utilizate în rețeta săpun natural la rece

Rețeta săpun natural la rece

Pasul 1. Cântăresc uleiurile, soda, laptele de capră, pregătesc la îndemână restul ingredientelor.

Pasul 2. Pregătesc soluția de leșie

Dizolvarea hidroxidului de sodiu în lapte de capră se face cu degajare de căldură și, din acest motiv, operațiunea trebuie executată în baie de apă cu gheață, folosind laptele de capră pe jumătate înghețat, în spații bine aerisite, folosind ochelari și îmbracăminte de protecție.

Pasul 3. Amestec și încălzesc ușor uleiurile vegetale; am grijă ca amestecul să nu depășească 35 – 37 grade.

Pasul 4. Adaug soluția de leșie peste uleiuri

Amestec ușor cu ajutorul unui blender, reacția de saponificare începe, amestecul trece prin diverse faze până la obținerea unei consistențe de genul smântânii.

Soda reacționează cu uleiurile și, în urma reacției de saponificare, se formează săpunul natural și, ca produs secundar, glicerina naturală.

După ce reacția de saponificare a luat sfârșit, în săpunul rezultat nu mai există niciun gram de sodă. Absolut toate moleculele vor fi reacționat cu moleculele de ulei și se vor fi saponificat, adică transformat în săpun. Cantitatea de sodă folosită în cadrul unei rețetei este strict dependentă de tipul și cantitatea de uleiuri folosită. Rețetele se calculează matematic, ingredientele se cântăresc cu precizie.

Rețeta săpun natural la rece >>>

Pasul 5. Este momentul adăugării pe rând a maceratului de plante medicinale, miere, ulei de cătină.

Pasul 6. Turnarea în formă de lemn tapetată cu hârtie de copt sau forme de silicon

Reacția de saponificare continuă. Practic, la aproape 2 ore de la turnarea în formă, săpunul trece în faza de gel. După ce reacția se va fi încheiat, pasta de săpun se răcește și întărește.

Săpunul natural pentru copii astfel preparat conține toată glicerina naturală rezultată în urma procesului de saponificare.

În producerea industrială a săpunului, glicerina este extrasă și utilizată în compoziția produselor cosmetice mai scumpe, în locul ei fiind introduse substanțe chimice cu rol de umectare. Iată de ce sunt atât de prețioase și deosebite săpunurile naturale!

După 24 de ore am scos săpunul din formă și l-am fotografiat corespunzător. Este deosebit de fin, cremos și miroase a miere caldă!

Rețeta săpun la rece

Rețeta săpun la rece

Rețeta săpun natural la rece >>>

Câteva sfaturi despre săpunuri în general și despre săpunuri naturale în special

 • Nu există săpun fără sodă!

Presupunând că ar exista săpun fără sodă, nu ar curăța, nu ar degresa, nu ar purifica. Soda este materie primă de bază în fabricarea săpunului, produsul final NU CONȚINE sodă. Între sodă și uleiurile și unturile folosite are loc o reacție chimică numită proces de saponificare, când practic soda neutralizează acizii din grăsimile folosite.

 • Cum deosebim un săpun natural de unul contrafăcut?

Săpunul realizat din bază de săpun, numita “melt and pour”, nu este săpun natural. Mulți producători livrează cu titlu de “săpun natural” baza de săpun topită, personalizată cu arome și coloranți și turnată în diverse forme. Diferența dintre un săpun “melt and pour” și unul natural este ușor sesizabilă.

Culoarea unui săpun handmade este intensă și “grea”, consistența apreciabilă. Un săpun natural are nevoie de până la 4 săptămâni pentru uscare completă. În plus, săpunul realizat prin metoda „la rece” din uleiuri de diverse tipuri se topește foarte greu, rezultatul final fiind o pastă neuniformă, de o culoare incertă. O șarjă de săpun stricată nu mai poate fi corectată. Un săpun “melt and pour” se topește imediat și ori de câte ori este nevoie, se poate turna în orice formă, își păstrează mirosul timp mai îndelungat.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă ți-a fost utilă rețeta săpun natural la rece, distribuie articolul și prietenilor tăi!

Te-ar putea interesa și…

Lasă un răspuns