Cum se face săpunul natural

Pentru ca sapunul de barbierit este foarte apreciat de clientii Cufarului Cu Dichiseli, pentru acesta postez reteta sapun natural la rece.

Cand fac sapun natural imi fixez de la inceput asteptarile: sa fie emolient, fin si delicat sau scrub, sa miroasa intr-un anume fel sau inodor, sa trateze o afectiune a pielii sau pur si simplu doar relaxant.

In functie de necesitati stabilesc ingredientele si cantitatile.

 

Rețeta săpun natural la rece

 

Cantitati si ingrediente pentru prepararea sapunului pentru barbierit

  • ulei de ricin pentru inmuierea parului dar si pentru ca este un antibacterian de exceptie, 100 grame

  • ulei de palmier, curata si da fermitate sapunului, 300 grame

  • ulei de cocos pentru spuma bogata, 300 grame

  • ulei de masline, hidratant, ajuta la regenerarea tesuturilor si reducerea inflamatiilor, 300 grame

  • lapte de capra, datorita continutului de grasimi benefice pielii, 365 grame

  • ulei esential de menta, puternic revigorant si cu efect racoros, 20 ml

  • argila verde, ideala pentru descongestionarea pielii, 1 lingurita

  • pulbere de menta (optional), 1/2 lingurita

  • hidroxid de sodiu, 145 grame

Diversi producatori sustin ca doar sapunul lor nu contine soda si de aici confuzia clientilor: doresc sapun fara soda.

Cand le spun ca la productia sapunul se foloseste soda, renunta complet la folosirea sapunului natural preferand mai departe cosmeticele din comert pline de chimicale nocive. Da, produsul final nu contine soda.

Soda reactioneaza cu uleiurile folosite si, in urma reactiei de saponificare, se formeaza sapunul si ca produs secundar glicerina naturala.

Dupa ce reactia de saponificare a luat sfarsit, in sapunul rezultat nu mai exista niciun gram de soda. Absolut toate moleculele vor fi reactionat cu moleculele de ulei si vor fi saponificate, adica transformate in sapun.

Cantitatea de soda folosita in cadrul unei retete este strict dependenta de tipul si cantitatea de uleiuri folosita. Retetele se calculeaza matematic, ingredientele se cantaresc cu precizie.

 

Pasul 1. Cantaresc uleiurile, soda, laptele de capra, pregatesc la indemana restul ingredientelor.

Pasul 2. Pregatesc solutia de lesie.

Dizolvarea sodiei in lapte de capra se face cu degajare de caldura si, din acest motiv, operatiunea trebuie executata in baie de apa cu gheata, folosind laptele de capra pe jumatate inghetat.

Pasul 3. Amestec si incalzesc usor uleiurile vegetale; am grija ca amestecul sa nu depasesca 35-37 de grade.

Pasul 4. Adaug solutia de lesie peste uleiuri.

Amestec usor cu ajutorul unui blender, reactia de saponificare incepe amestecul trecand prin diverse faze pana la obtinerea unei consistente de genul smantanii.

Pasul 5. Este momentul adaugarii uleiului de menta, argila si pulbere de menta.

Pasul 6. Turnarea in forma de lemn tapetata cu hartie de copt.

Reactia de saponificare continua. Practic, la aproape 2 ore de la turnarea in forma, sapunul trece in faza de gel. Dupa ce reactia se va fi incheiat, pasta de sapun se raceste si intareste.

 

Sapunul natural astfel preparat contine toata glicerina naturala rezultata in urma procesului de saponificare.

In producerea industriala a sapunului glicerina naturala este extrasa si utilizata in compozitia produselor cosmetice mai scumpe, in locul ei fiind introduse substante chimice cu rol de umectare. Iata de ce sunt atat de pretioase si deosebite sapunurile naturale!

Dupa 24 de ore am scos sapunul din forma, l-am taiat si fotografiat corespunzator.

Este deosebit de fin, cremos si fresh!

Disponibil in magazin cu 25% reducere. Il gasesti aici >>>

Sapunul este minunat si pentru dusul de dinainte si dupa epilat. Pregateste piele, racoreste si hidrateaza.

Insotit de crema calmanta dupa ras este un cadou deosebit si sanatos pentru barbatul din viata ta.

 

Rețeta săpun natural la rece

 

Pana la urmatorul articol despre cosmetice naturale romanesti, din partea Cufarul Cu Dichiseli iti urez sanatate, ca-i mai buna decat toate!

Citeste si urmatoarele articole pentru mai multe informatii despre acelasi subiect:

Multumesc ca ai citit acest articol. Daca ti-a placut distribuie-l si prietenilor tai! 

Lasă un răspuns