Cum se face săpunul natural

Rețeta săpun natural -CufărulCuDichiseli.ro

Când fac săpun natural fixez de la început așteptările: să fie emolient, fin și delicat sau scrub, să miroasă într-un anume fel sau inodor, să trateze o afecțiune a pielii sau pur și simplu doar relaxant.

În funcție de necesități stabilesc ingredientele și cantitățile.

Rețeta săpun natural la rece

Materiale necesare

  • mănuși latex,
  • ochelari și mască de protecție,
  • halat cu mânecă lungă,
  • cântar de precizie la gram pentru măsurarea ingredientelor,
  • termometru,
  • pahare Berzelius cu formă înaltă, potrivite pentru lucrul cu ingredinte calde sau care necesită încălzire în baie de apă.

Cantități și ingrediente pentru preparare săpun natural pentru copii

  • 100 grame ulei de ricin, emolient și nutritiv, antibacterian de excepție;
  • 300 grame ulei de palmier, curăță și dă fermitate săpunului;
  • 300 grame ulei de cocos, pentru spuma bogată;
  • 300 grame ulei de măsline, hidratant, ajută la regenerarea țesuturilor și reducerea inflamațiilor;
  • 365 ml apă plată;
  • 20 ml ulei de gălbenele, pentru efectul cicatrizant, antiinflamator, antialergic (opțional),
  • 2 lingurițe miere, hidratează în profunzime și previne infecțiile. Pielea rămâne fină și catifelată datorită aminoacizilor și enzimelor numeroase pe care le conține acest produs natural minune. Mierea conține fructoză, glucoză, minerale și vitamine (opțional),
  • 145 grame hidroxid de sodiu puritate 99%.

Rețeta săpun natural la rece

Pasul 1. Cântăresc uleiurile, soda, apa plată, pregătesc la îndemână restul ingredientelor.

cum se face sapunul natural

cum se face sapunul natural

Pasul 2. Pregătesc soluția de leșie prin dizolvarea sodei în apă. ATENȚIE! Soda se pune în apă, niciodată invers!

Dizolvarea hidroxidului de sodiu în apă se face cu degajare de căldură și, din acest motiv, operațiunea trebuie executată în baie de apă cu gheață, în spații bine aerisite, folosind ochelari și îmbracăminte de protecție.

Pasul 3. Amestec și încălzesc ușor uleiurile vegetale la maxim 35-37°C.

Pasul 4. Adaug soluția de leșie peste uleiuri, amestecând ușor cu ajutorul unui blender.

cum se face sapunul natural

Reacția de saponificare începe, amestecul trece prin diverse faze până la obținerea unei paste consistențe de genul smântânii. Soda reacționează cu uleiurile și, în urma reacției de saponificare, se formează săpunul natural și, ca produs secundar, glicerina naturală.

După ce reacția de saponificare a luat sfârșit, în săpunul rezultat nu mai există niciun gram de sodă. Absolut toate moleculele vor fi reacționat cu moleculele de ulei și se vor fi saponificat, adică transformat în săpun natural. Cantitatea de sodă folosită în cadrul unei rețetei este strict dependentă de tipul și cantitatea de uleiuri folosită. Rețetele se calculează matematic, ingredientele se cântăresc cu precizie.

Pasul 5. Este momentul adăugării uleiului de gălbenele și miere. Se amestecă ușor, până la dispersie completă.

Pasul 6. Se toarnă amestecul în formă de lemn tapetată cu hârtie de copt sau forme de silicon.

Reacția de saponificare continuă. Practic, la aproape 2 ore de la turnarea în formă, săpunul trece în faza de gel. După ce reacția se va fi încheiat, pasta de săpun se răcește și întărește.

Săpunul natural pentru copii astfel preparat conține toată glicerina naturală rezultată în urma procesului de saponificare.

În producerea industrială a săpunului, glicerina este extrasă și utilizată în compoziția produselor cosmetice mai scumpe, în locul ei fiind introduse substanțe chimice cu rol de umectare. Iată de ce sunt atât de prețioase și deosebite săpunurile naturale!

După 24 de ore am scos săpunul din formă, l-am tăiat și fotografiat corespunzător, înainte și după ambalare. Este deosebit de fin, cremos și miroase a miere caldă!

reteta sapun natural

reteta sapun natural

Câteva sfaturi despre săpunuri în general și despre săpunuri naturale în special

  • Nu există săpun preparat fără sodă!

Presupunând că ar exista săpun fără sodă, nu ar curăța, nu ar degresa, nu ar purifica. Soda este materie primă de bază în fabricarea săpunului, produsul final NU CONȚINE sodă. Între sodă și uleiurile și unturile folosite are loc o reacție chimică numită proces de saponificare, când practic soda neutralizează acizii din grăsimile folosite.

  • Cum deosebim un săpun natural de unul contrafăcut?

Săpunul realizat din bază de săpun, numita “melt and pour”, nu este săpun natural. Mulți producători livrează cu titlu de “săpun natural” baza de săpun topită, personalizată cu arome și coloranți și turnată în diverse forme. Diferența dintre un săpun “melt and pour” și unul natural este ușor sesizabilă. Culoarea unui săpun natural este intensă și “grea”, cu consistență apreciabilă. Un săpun natural are nevoie de până la 4 săptămâni pentru uscare completă. În plus, săpunul realizat prin metoda „la rece” din uleiuri de diverse tipuri se topește foarte greu, rezultatul final fiind o pastă neuniformă, de o culoare incertă. O șarjă de săpun stricată nu mai poate fi corectată. Un săpun “melt and pour” se topește imediat și ori de câte ori este nevoie, se poate turna în orice formă, își păstrează mirosul timp mai îndelungat.

Dacă nu ai timp să pregătești acasă săpunuri naturale, îți propun câteva variante terapeutice, hidratante și pentru relaxare.

 

ARTICOLE RECOMANDATE

Rețeta săpun natural cu cafea »

Rețeta săpun de casă cu lavandă »

Dacă ți-a fost utilă rețeta săpun natural la rece, distribuie articolul și prietenilor tăi!

Dacă ai întrebări suplimentare, scrie-ne și-ți răspundem în cel mai scurt timp!

2 idei la “Cum se face săpunul natural

    • Cufarul cu Dichiseli spune:

      Bună seara! Eventual la final, în momentul adăugării uleiului de gălbenele și miere, deși nu va influența foarte mult culoarea. Nu adaugați în apă, dizolvarea sodei se face cu degajare puternică de căldură, care va anula culoarea pigmentului natural.

Lasă un răspuns