Bufnița este o pasăre cu o simbolistică bogată, trezind un amalgam de sentimente confuze care variază de la admirație și până la spaimă.
De-a lungul vremurilor bufnițele au fost venerate, disprețuite, iubite, investite cu înțelepciune sau din contră, purtătoare de vrăji și semne negre.
Curiozități despre bufnițe
Caracteristica inconfundabilă a bufniței este capul rotund cu un bogat penaj al feței, ochii mari așezați în față, ciocul scurt, curbat și foarte puternic.
Datorită poziției ochilor s-ar crede că bufnițele privesc doar înainte. Și totuși, au capacitatea de a vedea totul în jurul lor pentru că își pot roti gâtul scurt aproape în cerc complet.
Ochii mari sunt sensibili la lumina și, din acest motiv, bufnița este rar văzută din cauza vieții sale nocturne. Doar îi auzim țipătul în noapte, care sună înfricoșător. Zborul ei lin și fără zgomot contribuie la perceperea reală a fricii de întuneric și necunoscut.
Ce simbolizează bufnița?
Alura feței este fascinantă și faptul că bufnița închide ochii, mișcându-și pleoapele de sus în jos peste globii oculari, exact ca noi, îi dă o expresie aproape omenească.
Pentru că se aseamănă cu noi îi atribuim o parte din propria noastră inteligență. De altfel, în mitologia greacă, bufnițele erau simbolul zeiței Atena, un simbol al înțelepciunii imprimat pe amulete.