Îngrijirea zonei intime

Sfaturi pentru o igienă intimă corectă

Igiena intimă este cea mai importantă când vine vorba de curățenia corpului.

În cele ce urmează, câteva sfaturi pentru igiena corectă a zonei intime.

  • Spălarea zonei genitale

Se face doar la exterior, cu apă caldă și săpun cu PH neutru, de preferat săpun natural special creat pentru zona intimă, după care uscați cu un prosop curat, din bumbac 100%.

Important! NU folosiți prosoape la comun cu alte persoane!

În principiu este suficientă spălarea dimineața și seara cu apă caldă și săpun și, pentru a evita iritațiile care pot apărea prin folosirea unui săpun nepotrivit, recomand săpun natural pentru igienă intimă.

Săpunurile uzuale, fabricate în serie și disponibile în magazine, sunt în fapt agresive, vinovate de senzația de usturime, iritații și uscăciunea zonei intime.

Produsele chimice din compoziție (alcool isopropil, lauril sulfat de sodiu, taloat de sodiu, triclosanul atât de folosit în producerea săpunurilor antibacteriene) s-au dovedit nocive pentru piele, mai ales pentru o zonă atât de delicată precum cea genitală. Gândiți-vă la prețul unui astfel de produs: în medie 4 lei pentru un săpun de 70 de grame, puternic parfumat, preț care include de la costuri cu materia primă și ambalaje și până la adaosurile comerciale ale producătorului, distribuitorului și vânzatorului.

Săpunul pentru zona genitală trebuie să fie blând, cu PH neutru. PH-ul este un indicator care măsoară nivelul acizilor și bazelor dintr-un compus; cu intervale de la 0 la 14, unde 0 reprezintă puternic acid și 14 puternic bazic, idealul pentru un produs de sinteză este 7. Apa are PH 7, numit neutru.

Săpunul, rezultat al reacției chimice de saponificare, trebuie să se încadreze undeva în zona 7 sau puțin peste 7, pentru a fi sigure că nu este iritant.

Săpunul pentru igienă intimă marca RețeteDeFrumusețe este realizat prin metoda tradițională a saponificării la rece și conține unturi vegetale și uleiuri saponificate de măsline, cocos, palmier, macerat de plante medicinale în ulei de măsline (pelin, gălbenele, mușețel, salvie, coada calului), miere, lapte de capră, ulei esențial tea tree. Fără coloranți: culoarea săpunului este dată de miere și maceratul de plante medicinale.

 

Săpun natural igienă intimă, aici >>>

 

Igiena corectă a zonei intime

Ingredientele care-l recomandă

– Ulei tea tree, antibacterian cu spectru larg, antifungic, folosit cu succes împotriva candida

– Macerat de plante medicinale în ulei de măsline: pelin și salvie (combat senzația de uscăciune, previn și vindecă afecțiunile locale), gălbenele și mușețel (ameliorează micozele și au rol antiseptic la nivel vaginal), coala calului (efect cicatrizant) 

– Miere, antifungică, efect antibacterian

 

  • Nu faceți spălături vaginale decât la recomandarea medicului sau dacă țineți neapărat, nicidecum zilnic! Dezechilibrați flora vaginală și creșteți riscul de infecții.

Spălaturile vaginale în exces sunt periculoase. Vaginul se curăță singur în mod natural datorită secrețiilor, iar Ph-ul acid din vagin oprește multiplicarea microorganismelor patogeni. Spălaturile vaginale se fac doar la recomandarea medicului, cu ajutorul unui irigator pentru igienă intimă.

 

  • Nu folosiți hârtie igienică parfumată!

Există o ofertă foarte variată de produse pentru igienă intimă. Cele mai multe conțin parfum și alcool, substanțe care duc la dezechilibrul florei vaginale și, implicit, la apariția candidozei sau a altor tipuri de afecțiuni vaginale.
Medicii ginecologi nu recomandă folosirea hârtiei igienice parfumate și foarte rar a șervețelelor umede, chiar dacă acestea prezintă un Ph neutru. Acestea sunt de cele mai multe ori impregnate cu soluții specifice, care pot afecta flora vaginală.

Servețele igienă intimă, aici >>>

Șervețelele uscate, fără parfum, sunt mai indicate decât cele umede. Ștergerea, după folosirea toaletei, se face din față spre spate. Spălați-vă pe mâini atât înainte cât și după folosirea toaletei!

 

  • Folosiți exclusiv lenjerie intimă din bumbac

Chiar dacă acest tip de lenjerie nu este foarte sexy, ea permite pielii să respire și împiedică înmulțirea bacteriilor. Lenjeria din bumbac trebuie spălată cu apă fierbinte și calcată. Lenjeria din material sintetic favrorizează acumularea umidității, provoacă mirosuri neplăcute şi dezvoltarea unor agenți patogeni (ciuperci sau bacterii).

 

  • Utilizați tampoane externe!

Tampoanele interne se folosesc doar ocazional, la piscină sau când faceți sport, nu mai mult de 3-4 ore pe zi, deoarece sângele menstrual cauzează înmulțirea bacteriilor. În plus, tampoanele interne pot cauza sau agrava leziuni pe ale colul uterin.

Tampoane și absorbante, aici >>>

 

  • În caz de administrare antibiotice, obligatoriu cereți medicului o rețetă de supozitoare pentru protecție vaginală!

Antibioticele au prostul “obicei” de-a remedia o afecțiune și a crea o alta.

 

  • Consult ginecologic regulat!

Femeile cu vârsta de peste 21 de ani trebuie să facă o vizita medicului ginecolog la fiecare șase luni. Mergi la controlul ginecologic chiar dacă momentan nu ai o relație sau nu simți nici un disconfort.

 

Te-ar putea interesa și…

 

Dacă ți-a fost util articolul, distribuie-l și prietenilor tăi. Mulțumesc!

Lasă un răspuns