Smochine uscate, curmale, stafide, prune uscate … pe lângă gustul bun, ai un motiv important pentru a include fructele uscate în dieta zilnică.Bogate în fibre și cu mai mulți nutrienți decât fructele proaspete, fructele uscate sunt, fără îndoială, o importantă sursă de sănătate!
Fructele uscate au de până la 5 ori mai multe calități nutriționale decât fructele proaspete – când fructele proaspete se usucă, apa dispare și substanțele nutritive sunt concentrate la maxim.
Fructele uscate sunt o sursă bună de nutrienți, cum ar fi fibrele și potasiul, pe care mulți oameni nu le au în dieta zilnică. De asemenea, conțin substanțe nutritive care oferă beneficii suplimentare pentru sănătate, inclusiv polifenoli și carotenoizi. Cercetările sugerează, consumul de fructe uscate este asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, cancer și diabet de tip 2 (sursa).
Fructele uscate oferă mai multe avantaje față de fructele proaspete în ceea ce privește costul, disponibilitatea și ușurința depozitării și transportului. De asemenea, ar putea înlocui mai multe gustări nesănătoase, bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate. În același timp, totuși, există îngrijorări cu privire la consumul în exces care duce la un aport mare de calorii, deoarece fructele uscate au un aport energetic foarte mare.
Beneficiile consumului de fructe uscate
1. Laxative naturale. Fructele uscate conțin de șase ori mai multe fibre decât fructele proaspete (aproximativ 15 grame fibre|100 de grame produs). Fructele uscate favorizează tranzitul intestinal și previn constipația, în special smochinele și prunele uscate. Trebuie însă consumate cu moderație, excesul poate provoca gaze, crampe abdominale, balonare, constipație sau, eventual, diaree, mai ales dacă în mod normal nu consumi alimente bogate în fibre. Evită eventualele efecte negative menținând aportul de fructe uscate la o cantitate mică în fiecare zi sau împarte porția zilnică în două porții separate. Dacă trebuie să mărești aportul de fibre, crește-l încet pe o perioadă de câteva săptămâni, prin una sau două bucăți suplimentare de fructe uscate la fiecare două zile, după cum este tolerat, până când vei putea mânca o porție completă fără supărări gastro-intestinale.
2. Capsule energetice. Zaharul din fructele uscate asigură un aport valoric de calorii ideale pentru a face față oboselii și pentru a spori optimismul. Sportivii, copiii și femeile însărcinate își găsesc partenerul perfect în fructele uscate. Ești la dietă? O mână de fructe uscate nu este neapărat un obstacol pentru a-ți atinge obiectivul deoarece, deși bogate în calorii, fructele uscate sunt sărace în grăsimi. O mână (25 de grame) de prune uscate are aproximativ 40 kcal; smochine uscate – 62 kcal; curmale – 75 Kcal, și stafide – 80 kcal. Moderația este indicată și aici – deoarece apa a fost îndepărtată din fructele uscate, acestea sunt mai dense și mai puțin umplute, implicit mai ușor de mâncat în exces decât fructele proaspete. De exemplu, o singură porție de struguri, sau aproximativ o ceașcă, conține 150 de calorii. Pe de altă parte, o ceașcă de stafide, care sunt struguri uscați, conține aproximativ 520 de calorii. Din această cauză, o mărime standard de servire pentru stafide este o sfert de cană.
Beneficiile consumului de fructe uscate
3. Foarte hrănitoare. Fructele uscate oferă mineralele și vitaminele de care organismul are nevoie: calciu, fier, magneziu, potasiu, vitamina A (beta caroten), vitamina B1, B2 și B3. Consumul de fructe uscate ajută la întărirea oaselor și a musculaturii, reduce oboseala și îmbunătățește starea de bine.
4. Excelente pentru inimă și oase
Conținutul ridicat de potasiu din fructele uscate ajută la eliminarea excesului de lichid, conținutul de sodiu este bun pentru mușchi, deci este remarcabilă în special contribuția la sănătatea inimii. De asemenea, pentru sănătatea oaselor, deoarece unele studii investighează chiar valoarea funcțională a prunelor uscate pentru femeile care prezintă risc crescut de osteroporoză. Smochinele uscate sunt, de asemenea, cunoscute pentru conținutul lor ridicat de calciu.
Beneficiile consumului de fructe uscate
5. Puterea antioxidantă
Polifenolii, carotenoizii și vitaminele A și E ale fructelor uscate acționează eficient împotriva îmbătrânirii pielii în special și a corpului, în general. Nu există un tratament mai bun pentru riduri decât consumul de antioxidanți naturali.
6. Sunt gustoase și ușor de utilizat!
Fie ca gustare între mese, ca desert sau ca ingrediente pentru diverse rețete, fructele uscate oferă o notă gustoasă și sănătoasă dietei. Și cel mai bun dintre toate: sunt foarte ușor de combinat. Smochine uscate, curmale și prune uscate – vrei să înveselești o salată sau să transformi în ceva special o rețetă de pui? Foarte simplu – adăugă o mână de fructe uscate!
Pentru o dietă echilibrată și aport nutrițional benefic, sunt recomandate:
Caisele uscate au un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu și sunt bogate în vitaminele A, C, B, fier, potasiu, fibre și beta-caroten. Caisele îmbunătățesc vederea, ajută la regenerarea țesuturilor și a nervilor, sunt recomandate în cazurile severe de anemie. Caisele uscate sunt foarte nutritive, laxative, recomandate în anemii, astenii, insomnii, convalescențe.
Printre fructele uscate cele mai de preț, curmalele deshidratate sunt considerate un depozit natural de energie, care completează cu succes aportul zilnic de fibre. Conțin magneziu, calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, vitaminele A, B si D și săruri minerale. Fiecare nutrient în parte și toate împreună contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și întăresc imunitatea.
Fibrele conținute în smochine stimulează digestia, contribuie la eliminarea toxinelor și împiedică asimilarea grăsimilor. Din acest motiv, smochinele pot fi consumate în curele de slăbire dar excluzând celelalte surse de carbohidrați (pâine, orez, paste făinoase, produse de patiserie). 6 smochine conțin 891 mg de potasiu, adica aproape 20% din nevoia zilnica și de două ori conținutul de potasiu dintr-o banană mare. Potasiul este esențial în funcția cardiacă și are un rol cheie în contracția musculaturii scheletice și netede. Potasiul este important pentru funcționarea normală a aparatului digestiv și muscular.
În plus, smochinele sunt o sursă importantă de calciu, care ajută la întărirea oaselor. 6 smochine conțin la fel de mult calciu ca o jumătate de ceașcă de lapte degresat. Acest fruct este un aliment alcalin, prin urmare, ajută la reglarea pH-ului corpului.
Smochinele uscate sunt bogate în compuși antioxidanți, care luptă cu succes împotriva radicalilor liberi. Smochinele sunt cunoscute pentru proprietățile calmante și laxative, pentru conținutul redus în grăsimi. Smochinele sunt bogate în fibre alimentare, ceea ce le face foarte eficiente în controlul greutății corporale. Fibrele din smochine sunt recomandate persoanelor obeze, pentru scăderea în greutate. Smochinele sunt dulci și moi, pasta lor este folosită ca înlocuitor pentru zahăr. Rețineți că smochinele uscate au un nivel de calorii de cinci ori mai ridicat decat smochinele proaspete. Așadar, și aceste fructe uscate se consumă cu moderație!
Beneficiile consumului de fructe uscate
Afinele conțin cantități semnificative de antioxidanți cu rol deosebit în protecția celulară. Sunt tonice pentru organism, au efecte pozitive asupra funcționării vaselor de sânge, protejează inima, revigorează activitatea cerebrală și ne feresc de accidente vasculare. Afinele sunt folosite la obținerea afinatei, o băutură alcoolică apreciată, sau la prăjituri și înghețată.
Cireșe confiate au un conținut bogat în provitamina A, care crește acuitatea vizuală și întreține țesuturile (tegumente, mucoase, epitelii). Atenție! cireșele deshidratate conțin mai multe calorii decât cele în stare proaspătă. Nutriționiștii recomandă dieta cu cireșe confiate și pentru efectul lor antioxidant.
Merișoare confiate. Merișoarele proaspete conțin apă în proporție de 80% iar restul sunt zaharuri, acizi (citric, lactic), proteine, vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), uleiuri și săruri minerale. Au numeroase întrebuințări asupra sănătății. Sucul de merișoare esre recomandat pentru tratarea infecțiilor urinare. Conțin și proantocianidina, un antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C; inhibă creșterea celulelor canceroase, iar o cură din sucul lor poate fi un bun tratament complementar. Pentru că sunt o importantă sursă de calciu, merișoarele ajută la întărirea danturii și a sistemului osos. Reduce riscul apariției osteoporozei.
Prunele deshidratate sunt recomandate în anemie, surmenaj, gută, constipație, intoxicații alimentare. În afara efectului laxativ, prunele uscate întăresc celulele nervoase. Reglează funcțiile hepatice, tranzitul intestinal și debitul urinar. Prunele uscate au o concentrație mult mai mare de zaharuri decât cele crude. 100 grame de prune uscate conțin peste 300 de calorii, așadar trebuie consumate cu moderație pentru a preveni creșterea ponderală.
Stafidele reprezintă o sursă naturală de zahăr, nutrienți și fibre. Conțin vitaminele A și C, potasiu, fier, magneziu și 70% fructoză pură. Zahărul din aceste fructe face parte din categoria îndulcitorilor sănătoși. Stafidele ajută la menținerea tensiunii arteriale. Antioxidanții pe care îi conțin reduc riscul apariției bolilor de inimă. Stafidele au fost folosite cu succes în diete pentru reducerea colesterolului, scădere în greutate, boli ale inimii, constipație, tratamente de prevenire a oxidării celulare. În plus, sunt delicioase!
TE-AR PUTEA INTERESA
Propuneri de gustări energizante pentru drumeții »
Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul »