Nu arunca zațul de cafea! 13 întrebuințări practice

la ce este bun zatul de cafea

Cafeaua este plăcerea mea vinovată. Mai exact, cafeaua la ibric. Nimic nu se compară cu aroma ceștii aburinde, băută dis de dimineață! Dacă și tu iubești cafeaua, nu arunca zațul rămas!

La ce este bun zațul de cafea

1. Zaț de cafea la flori!

Adăugă-l în pământul de la flori, este un îngrășământ deosebit. Florile îl vor adora! Și dacă îl amesteci cu coji de ouă bine măcinate, va fi și mai bine!

2. Alungă melcii din gradină!

Presară zațul de cafea prin gradină și aceștia nu te vor mai deranja.

3. Alungă insectele din casă!

4. Pisicile și cafeaua nu se amestecă!

Te irită pisicile vecinilor? Rade câteva coji de portocale și amestecă-le cu zațul de  cafea. Presară  prin curte, pisicile vor strâmba din nas și nu se vor mai apropia.

La ce este bun zațul de cafea

5. Îngrășământ pentru legume!

Zațul de cafea adaugă vitamine și minerale solului, îmbunătățește calitatea legumelor și le protejează de insecte.

TE-AR PUTEA INTERESA

 

6. Curăță soba (șemineul) cu ajutorul zațului de cafea!

Presară zaț umezit peste cenușa rămasă în sobă; astfel, cenușa nu se va mai răspândi, făcând mult mai ușoară procedura de curățare. În  plus, în încăpere va rămâne un miros plăcut.

7. Un odorizant ideal pentru mașină sau cameră!

Taie un ciorap lycra și umple-l cu zaț de cafea peste care pune două picături de esență de  vanilie. Te asigur că mașina și casa vor mirosi nemaipomenit timp îndelungat.

La ce este bun zațul de cafea

8. Elimină mirosul de țigări!

În cazul în care încă nu te-ai lăsat de fumat, cel puțin scutește-i pe alții de mirosul neplăcut. Golește scrumiera și umple-o cu zaț, va atrage tot mirosul neplăcut rămas în atmosferă.

La ce este bun zațul de cafea

9. Înlătură mirosul neplăcut din interiorul frigiderului!

După ce ți-ai savurat cafeaua, nu spăla ceașca. Pune-o în  frigider, zațul rămas va atrage toate mirosurile neplăcute.

 

TE-AR PUTEA INTERESA

 

La ce este bun zațul de cafea

10. Folosește zaț de cafea pentru celulită și vergeturi!

Amestecă cu zaț albușul unui ou, aplică combinația pe părțile afectate de celulită și vergeturi, înfășoară zona cu folie de plastic. Lasă să acționeze aproximativ o oră – vei fii încântată de rezultat! După o oră, fă un duș revigorant și folosește săpun natural cu cafea sau orice săpun natural exfoliant. Cafeaua ajută la eliminarea apei din țesuturi și diminuează aspectul de coajă de portocală, elimină mirosurile neplăcute. Cafeina este utilizată cu succes în tratamentele anticelulitice deoarece crește activitatea metabolică, favorizează eliminarea apei din țesuturi și a depozitelor de grăsime.

Știai?

Cafeaua verde, neprăjită, este unul dintre cele mai interesante ingrediente recomandate în curele de slăbire. Beneficiile cafelei verzi se datorează cofeinei și acidului clorogenic prezente în concentrații mai mari decât în cazul boabelor de cafea prăjită. Acidul clorogenic este un antioxidant ce reduce efectul radicalilor liberi asupra celulelor organismului și favorizează arderea grăsimilor. Cofeina din cafeaua verde ajută la îmbunătățirea memoriei, a timpului de reacție și a concentrării. Încearcă și tu cafeaua verde și bucură-te de beneficiile ei!

 

cafea verde boabe

 

TE-AR PUTEA INTERESA

 

11. Scrub cu zaț de cafea!

Folosește zaț de cafea pe post de exfoliant în ritualul tău zilnic de îngrijire a pielii. Deoarece îndepărtează celulele moarte și stimulează producția de noi celule, zațul de cafea tonifică pielea. Amestecă ulei de măsline cu vitamina E și zaț de cafea, apoi masează pielea. Vei rămâne plăcut surprinsă  de rezultat!

La ce este bun zațul de cafea

12. Zațul de cafea întreține bronzul!

Fierbe zațul de cafea în apă (o cană) și după ce s-a răcit, aplică-l pe piele. Lasă pielea să absoarbă cafeina timp de 20 de minute și apoi îndepărtează cu apă rece. După exfoliere hidratează pielea cu creme de corp sau lapte de corp.

13. Zațul de cafea este cel mai ieftin lifting facial făcut vreodată!

Mască de față cu zaț de cafea. Amestecă un sfert de cană de zaț de cafea cu un albuș de ou. Intinde amestecul pe față și lasă masca până la uscare. După, clătește bine cu apă. Privește-te în oglindă. Uimitor, nu?

 

În ceea ce privește consumul de cafea de cicoare, beneficiile pe care le conferă organismului sunt multiple. Iată care sunt o parte dintre acestea:

sursă de energie fără conținut de cofeină – cafeaua de cicoare poate fi o modalitate excelentă de a reduce sau de a elimina aportul de cofeină. O cană obișnuită de cafea conține aproximativ 95 mg de cofeină, iar consumul unor cantități mari de cofeină a fost asociat cu o serie de efecte adverse precum greața, anxietatea, palpitațiile cardiace, agitația și insomnia. De cealaltă parte, rădăcina de cicoare este complet lipsită de cofeină. Poate fi adăugată în apă fierbinte, pentru a obține o băutură caldă, fără cofeină, cu efect de energizare și un gust asemănător cu cafeaua clasică.

îmbunătățește sănătatea digestivă – rădăcina de cicoare este o sursă importantă de fibre. Consumul acestor fibre poate îmbunătăți microbiomul intestinal (flora intestinală), iar aceasta poate contribui la menținerea sănătății și la prevenirea afecțiunilor. Efectele se datorează conținutului de inulină, un tip de fibră prebiotică care susține creșterea bacteriilor benefice la nivelul intestinului. Conform studiilor științifice, consumul de cicoare contribuie la reglarea peristaltismului intestinal și poate reduce simptomele cauzate de constipație.

stimulează sistemul imunitar – compușii fenolici antioxidanți identificați în compoziția cicorii combat acțiunea radicalilor liberi și protejează organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ, prevenind o serie de afecțiuni precum cele cardiovasculare, digestive etc.

ajută la scăderea nivelul de zahăr din sânge – studiile au evidențiat efectul inulinei conținute de cicoare asupra reducerii glicemiei și a rezistenței la insulină. Insulina este un hormon care transportă zahărul din sânge către mușchi și țesuturi, acolo unde poate fi utilizat ca un combustibil. Rezistența la insulină, de cealaltă parte, poate diminua eficiența acestui hormon și poate conduce la un nivel ridicat al glicemiei. Conform unui studiu, administrarea de inulină a redus rezistența la insulină în cazul a 40 de persoane cu prediabet. O altă cercetare a arătat că un aport zilnic de 10g de inulină a contribuit la reducerea glicemiei cu aproximativ 8,5% în cazul a 49 de femei cu diabet. Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul »

contribuie la reducerea inflamației – unele studii au arătat că rădăcina de cicoare prezintă unele proprietăți antiinflamatorii, de reducere a unor markeri specifici pentru inflamații. Prin această acțiune, consumul de cicoare ar putea preveni afecțiunile cardiace, diabetul și cancerul, afecțiuni care au la bază inflamații de natură cronică. De asemenea, poate atenua sau reduce simptomele artritei.

te ajută să slăbești – rădăcina de cicoare poate ajuta la reglarea apetitului și la scăderea aportul caloric total, conducând la pierderea în greutate. Un studiu cu o durată de 12 săptămâni, realizat asupra a 48 de adulți supraponderali, a arătat că administrarea zilnică a 21g de oligofructoză derivată din cicoare (compus foarte asemănător cu inulina) a condus la o reducere semnificativă a greutății corporale. Studiul a evidențiat de asemenea, o scădere a nivelului de grelină (un hormon care stimulează senzația de foame), scădere ce s-a datorat oligofructozei. 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

Top 10 alimente sănătoase »

Curiozități despre cafea »

Remedii naturale pentru celulită »

Rețeta săpun natural cu cafea »

Rețeta scrub pentru corp »

Cea mai bună cremă cu protecție solară pentru față »

Uleiuri pentru bronzare rapidă »

 

Dacă ți-a fost util articolul, distribuie și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns